Blog post

Het plannen en organiseren van je leven

augustus 28, 2018

Na een hele fijne zomervakantie, is het tijd om weer terug te gaan naar school. Ik ga starten aan de minor HR Advies en in januari ga ik starten met afstuderen. Het gaat dus een druk jaar worden! Om deze reden, ben ik op zoek gegaan naar goede tips om alles te plannen en organiseren, deze tips wilde ik delen met jullie. Ik hoop dat we samen gezonde gewoontes kunnen aanleren om ons door het jaar het te krijgen!

Allereerst wil ik zeggen dat je deze tips op verschillende manieren kunt gebruiken. Het is dus niet zo dat alleen studenten deze tips kunnen gebruiken. Ik wilde ervoor zorgen dat iedereen wat heeft aan deze tips. Bovendien, maakt het ook niet uit of je van jezelf nu wel of niet goed bent in plannen en organiseren. Je kunt namelijk een georganiseerd persoon worden, zolang je hiervoor open staat en bereidt bent om te leren. Hier zijn belangrijke gewoontes om georganiseerd te worden:

Schrijf dingen op

Een van de belangrijkste dingen is om dingen op te schrijven. Dingen onthouden helpt niet bij het georganiseerd te werk gaan. Pen en papier is een handige manier om dingen te kunnen onthouden en zolang je het niet kwijt raakt, blijft het daar ook staan. In plaats van pen en papier, kan je ook een computer of mobiel gebruiken. Op deze manier maak je het jezelf veel minder moeilijk om alles te moeten onthouden. Schrijf alles op: van boodschappenlijstjes, kerstcadeaus, tot aan belangrijke datums en verjaardagen.

Tip: probeer één plek voor deze informatie te vinden. Het is namelijk ook niet prettig als er door heel je huis verschillende papiertjes zweven met informatie. Zorg dat je een notitieboek gebruikt en/of notities op je mobiel/computer (eventueel zelfs georganiseerd per categorie) zodat je op die manier alles netjes bij elkaar hebt.

Maak planningen en deadlines

Georganiseerde mensen verliezen geen tijd. Het is namelijk zo dat georganiseerd zijn samengaat met productief blijven. Bovendien, maken georganiseerde mensen vaak planningen voor de dag en/of week. Daarnaast stellen ze voor zichzelf doelen op en maken zij deadlines voor zichzelf. Het meest belangrijke: ze houden zich hier ook aan!

Tip: kijk naar je bucket list of maak er eentje. Schrijf de dingen op die je wilt bereiken dit jaar of in je leven. Schrijf daarna op wat je moet doen om dit te bereiken.

Niet uitstellen

Des te langer je wacht met iets doen, des te moeilijk het wordt om het te gaan doen. Als je graag wilt dat je leven een stuk minder stressvol is, zorg dan dat je zoveel mogelijk plant en zo snel mogelijk doet. Wanneer je dit doet, zorgt dat ervoor dat je later minder stress hebt.

Tip: denk aan iets wat je eigenlijk zou moeten doen. Schrijf dit op. Vervolgens schrijf je op wanneer je dit kunt gaan doen en wat je daarvoor nodig hebt. Als je het nu meteen kunt doen, doe het dan!

Ruim regelmatig op

Zorg dat je wekelijks tijd inplant om op te ruimen. Goed georganiseerde mensen maken elke week tijd om dingen te organiseren, op te ruimen en te plannen. Spullen ruimen zich niet uit zichzelf op; het moet continu opgeruimd en georganiseerd worden.

Tip: kijk naar je agenda en maak tijd om op te ruimen, ga het dan ook doen.

Hou alleen wat je nodig hebt

Meer spullen betekent meer troep. Mensen die georganiseerd leven houden alleen wat ze echt nodig hebben en wat ze heel heel heel graag willen hebben. Het hebben van minder spullen betekent dat je de spullen die je hebt meer zult waarderen en het voelt goed om spullen te gebruiken in plaats van dat ze stof staan te happen.

Heb je wel eens het gevoel dat je de ruimte niet hebt om je spullen op te bergen? In plaats van het kopen van een groter huis, gooi eens wat dingen weg. Je kan spullen doneren, verkopen of recyclen.

Tip: schrijf de spullen op waarvan je denkt dat je ze echt nodig hebt. Schrijf vervolgens een lijstje met de dingen die je allemaal hebt. Als daar spullen bijzitten die je hebt, maar eigenlijk niet nodig hebt, is het tijd om ze weg te doen.

Delegeer verantwoordelijkheden

Een georganiseerd leven is niet overvol met verantwoordelijkheden, vergaderingen en deadlines. In tegendeel, het bestaat juist uit minder dingen die stress creeëren.

Tip: kijk naar je to-do lijstje of maak er eentje. Neem de lijst door en zoek een taak die je van je lijstje kan afhalen of die je kan geven aan iemand anders. Nu kun je voelen hoe fijn het is om taken te schrappen of te delegeren.

Werk hard

Stop er wat werk in. Eigenlijk, stop er een hele hoop werk in als dat nodig is. Als je eenmaal verantwoordelijkheden hebt gedeligeerd en een schema hebt gemaakt, dan kan je plannen wat je moet doen en wanneer je dit kunt doen. Het plannen en organiseren van je leven kost nu eenmaal werk, maar als je hard werkt ga je uit eindelijk wel genieten van een troepvrij huis en leven.

Tip: als je vandaag een rot dag hebt en wilt opgeven, zorg juist dat je wat harder werkt.

Deze blogpost is gebaseerd op dit artikel.  

Sommige van deze tips gebruikte ik zelf al en sommigen zijn nieuw voor me en ik kan niet wachten om ze toe te passen. Ik hoop dat het me gaat lukken om werk voor school te doen en daarnaast ook tijd over te houden voor de dingen waar ik van hou. Hoe plan jij je leven? Ben je georganiseerd of niet? Laat het me weten in de reacties!

Hopelijk tot de volgende keer loves,

 

 

 

 

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Prev Post Next Post